Uitnodiging voor de volgende donateursbijeenkomst
Geplaatst: 8 maart 2018

Uitnodiging voor het bijwonen van de volgende donateursbijeenkomst, die plaatsvindt op zaterdag 7 april 2018 van 14:00-16:30 uur in het Auditorium van het NLR in Amsterdam.

 Het bestuur van de erfgoedstichting presenteert aan zijn donateurs en aan overige belangstellenden het volgende programma:

13:30 uur Zaal open
14:00 uur Welkom door Kees Bakker, voorzitter
14:15 uur Lezing door Bram Elsenaar 'Onder de vleugels van Göttingen - het NLL in de Tweede Wereldoorlog' (zie toelichting)
16:00 uur Drankje en hapje in het Auditorium
16:30 uur Einde

 

U kunt zich tot uiterlijk 1 april aanmelden per e-mail bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. onder vermelding van naam, adres (ook van de introducés).
Tot 7 april bij het NLR!

 

  TOELICHTING  

Op 29 mei 1940 kreeg het NLL officieel de aanzegging van Duitse zijde, dat het laboratorium zich ter beschikking moest stellen van de Duitse autoriteiten op luchtvaartgebied. Dit resulteerde in een samenwerking die '...als uitsluitend op vreedzaam gebied liggend, bedoeld was en een directe medewerking van het laboratorium aan de voorziening in de Duitsche oorlogsbehoeften dus uit den aard der zaak buitengesloten zou zijn.' aldus het derde kwartaalverslag van het NLL over 1940. Tot september 1944 heeft het NLL betaalde opdrachten uitgevoerd voor het AVA, de 'Aerodynamischen Versuchsanstalt' uit Göttingen. Het NLL heeft ook nadien nooit ontkend tijdens de oorlog werk voor Duitsland te hebben gedaan. Maar altijd werd daaraan toegevoegd, dat dit 'nicht-kriegswichtig' was en wetenschappelijk van aard.
Op 12 mei 2007 hield dr. Florian Schmaltz (destijds Goethe Universiteit, Frankfurt) een voordracht op het NLR met als titel 'Aerodynamic Research at the Nationaal Luchtvaartlaboratorium (NLL) in Amsterdam under German occupation during World
War II'. Schmaltz concludeert dat het NLL wel degelijk 'kriegswichtig' onderzoek had uitgevoerd. Hoe is dit met elkaar te rijmen?
De voordracht van Schmaltz vormde voor Bram Elsenaar een aansporing om de geschiedenis van het NLL gedurende de Tweede Wereldoorlog zo goed mogelijk vast te leggen. Daarbij had hij de beschikking over de eigen archiefstukken van het NLL/NLR (jaarverslagen, notulen van het Bestuur, correspondentiearchief,
rapportenarchief, tunneldagboeken...) en de (gedigitaliseerde) archieven uit Göttingen die door Florian Schmaltz gebruikt waren. Waar Schmaltz zich beperkte tot de relatie tussen AVA en het NLL, zijn in deze studie de gebeurtenissen in een breder kader geplaatst, terwijl daarnaast getracht is een zo'n compleet mogelijk beeld te geven van alles wat er bij het NLL gedurende de oorlog is gebeurd. Dit heeft geresulteerd in een publicatie die in de loop van 2018 of begin 2019 zal verschijnen. De lezing van 7 april aanstaande is hierop gebaseerd.

Webdesign Martin