Welkom

Welkom op de website van de Stichting Behoud Erfgoed NLR (SBEN)
(voorheen Stichting Historisch Museum NLR).

Koninklijke NLR - Het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum (NLR) is onder de naam Rijksstudiedienst voor de Luchtvaart (RSL) opgericht in 1919, in hetzelfde jaar als Fokker en de KLM. De RSL was van 1919 tot 1937 een rijksdienst. In 1937 werd de RSL omgevormd tot de Stichting Nationaal Luchtvaartlaboratorium (NLL). Vanaf 1961 werd 'ruimtevaart' aan de naam toegevoegd en werd de naam: Stichting Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium (NLR). In september 2015 is de huidige naam ingevoerd. Per 5 april 2019 mag het centrum zich Koninklijke NLR noemen.

Museale Collectie

De museumcollectie bestaat in grote lijnen uit:
- objecten, die zijn opgeslagen of uitgeleend (zie hieronder);
- documenten in het museumarchief;
- beeldmateriaal in het beeldarchief van deze website of in een aparte beeldbank.

De collectie is grotendeels afkomstig van het NLR, en voor een klein gedeelte uit particuliere bronnen en schenkingen van derden.

Voormalige expositie NLR Museum - zichtbaar op deze website

De Stichting Behoud Erfgoed NLR (SBEN) is opgericht op 27 juni 2000 als Stichting Historisch Museum NLR. Dit vond plaats 15 jaar nadat een aantal vrijwilligers, medewerkers en oud-medewerkers van het NLR, waren begonnen met het verzamelen van historische spullen en het inrichten van een kleinschalig museum in een gebouw op het NLR-terrein in Amsterdam.

Recent toegevoegd aan Beeldbank en Objecten Beheer

BEELDBANK
Recent toegevoegde foto
Meer weten? Klik dan hier.

OBJECTEN BEHEER SYSTEEM
Recent toegevoegd object
  Meer weten? Klik dan hier.

 

Logo ANBI

Nieuwsflits 
Geplaatst: 6 november 2020

Aankondiging van een nieuw boek:

"Onder de vleugels van Göttingen"
Het Nationaal Luchtvaartlaboratorium in de Tweede Wereldoorlog
door Bram Elsenaar (*)

Samenvatting
In mei 1940 benaderde het Reichsluftfahrtministerium het Nationaal Luchtvaartlaboratorium NLL in Amsterdam om voor hun Duitse collega's van de Aerodynamische Versuchsanstalt AVA in Göttingen aerodynamisch onderzoek op het gebied van de luchtvaart te doen. De betrokken wetenschappers kenden elkaar door hun wetenschappelijk werk.

Normaal staat hier een contactformulier, maar door technische problemen moest dit mechanisme worden uitgezet. Daarom is de manier van contact tijdelijk wat anders.

Wilt u informatie, publicaties enz. aanvragen, schrijf dan a.u.b. een e-mail gericht aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

Webdesign Martin