Welkom

Welkom op de website van de Stichting Behoud Erfgoed NLR (SBEN)
(voorheen Stichting Historisch Museum NLR).

Koninklijke NLR - Het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum (NLR) is onder de naam Rijksstudiedienst voor de Luchtvaart (RSL) opgericht in 1919, in hetzelfde jaar als Fokker en de KLM. De RSL was van 1919 tot 1937 een rijksdienst. Op 31 mei 1937 werd de RSL omgevormd tot de Stichting Nationaal Luchtvaartlaboratorium (NLL). Op 13 april 1961 werd 'ruimtevaart' aan de naam toegevoegd en werd de naam: Stichting Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium (NLR). In september 2015 is de huidige naam ingevoerd. Per 5 april 2019 mag het centrum zich Koninklijke NLR noemen.

Museale Collectie

De museumcollectie bestaat in grote lijnen uit:
- objecten, die zijn opgeslagen of uitgeleend (zie hieronder);
- documenten in het museumarchief;
- beeldmateriaal in het beeldarchief van deze website of in een aparte beeldbank.

De collectie is grotendeels afkomstig van het NLR, en voor een klein gedeelte uit particuliere bronnen en schenkingen van derden.

Voormalige expositie NLR Museum - zichtbaar op deze website

De Stichting Behoud Erfgoed NLR (SBEN) is opgericht op 27 juni 2000 als Stichting Historisch Museum NLR. Dit vond plaats 15 jaar nadat een aantal vrijwilligers, medewerkers en oud-medewerkers van het NLR, waren begonnen met het verzamelen van historische spullen en het inrichten van een kleinschalig museum in een gebouw op het NLR-terrein in Amsterdam.

Recent toegevoegd aan Beeldbank en Objecten Beheer

BEELDBANK
Recent toegevoegde foto
Meer weten? Klik dan hier.

OBJECTEN BEHEER SYSTEEM
Recent toegevoegd object
  Meer weten? Klik dan hier.

 

Logo ANBI

Nieuwsflits 
Geplaatst: 6 november 2020

Aankondiging van een nieuw boek:

"Onder de vleugels van Göttingen"
Het Nationaal Luchtvaartlaboratorium in de Tweede Wereldoorlog
door Bram Elsenaar (*)

Samenvatting
In mei 1940 benaderde het Reichsluftfahrtministerium het Nationaal Luchtvaartlaboratorium NLL in Amsterdam om voor hun Duitse collega's van de Aerodynamische Versuchsanstalt AVA in Göttingen aerodynamisch onderzoek op het gebied van de luchtvaart te doen. De betrokken wetenschappers kenden elkaar door hun wetenschappelijk werk.

Normaal staat hier een contactformulier, maar door technische problemen moest dit mechanisme worden uitgezet. Daarom is de manier van contact tijdelijk wat anders.

Wilt u informatie, publicaties enz. aanvragen, schrijf dan a.u.b. een e-mail gericht aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

Publicaties

De stichting is op verscheidene manieren bezig met het publiceren van informatie over de stichting en over het verleden van het NLR.

Museum

Nieuwsbrief
Over de activiteiten van de stichting geeft het bestuur ieder kwartaal een Nieuwsbrief uit, die per post wordt toegezonden aan alle donateurs. De pdf-versies daarvan zijn voor belangstellenden hier in te zien.

Publicaties
Indien over een historisch belangwekkend onderwerp voldoende bronneninformatie beschikbaar is en daarvoor belangstelling bestaat besluit de museumstichting daarover een museumpublicatie te maken. Deze publicaties worden door de museumstichting uitgegeven in boekvorm en te koop aangeboden aan belangstellenden. Hier is te lezen welke museumpublicaties zijn verschenen en op welke wijze deze kunnen worden besteld.

Jaarverslagen
De pdf-versies zijn hier in te zien.

NLR

Maand- en kwartaalverslagen van de RSL
De pdf-versies van de maand- en kwartaalverslagen van de RSL in de periode van 1918-1934 zijn hier in te zien. 

Jaarverslagen
De pdf-versies van de jaarverslagen van de Rijksstudiedienst voor de Luchtvaart (1930-1936), van het Nationaal Luchtvaartlaboratorium (1937-1960) en van het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium (1961-2014) zijn hier in te zien.

Verhandelingen en verslagen
De belangrijkste onderzoeksrapporten van RSL, NLL en NLR zijn in de periode van 1921-1970 jaarlijks gebundeld en uitgegeven in de hele wetenschappelijke luchtvaartwereld. De pdf-versies daarvan zijn hier in te zien. 

Jubileumboeken van het NLR
Naar aanleiding van een tweetal jubilea zijn daarbij op initiatief van de NLR-directie jubileumboeken uitgegeven. Het eerste jubileumboek kwam uit in 1994 bij het 75-jarig jubileum, in de Engelse taal. Ter gelegenheid van het 90 jarig jubileum, kwam in 2009 het tweede jubileumboek uit in de Nederlandse taal. De pdf-versies zijn hier in te zien.

 

Locatie NLR Amsterdam

 

U kunt na aanmelding per e-mail en acceptatie, op woensdag terecht in het documentenarchief.
U dient zich bij de receptie van het NLR te legitimeren en U mag geen foto’s nemen.

Anthony Fokkerweg 2, 1059 CM Amsterdam
Postbus 90502, 1006 BM Amsterdam
Tel. (+31) 88-5113888
E-mail: via het contactformulier (zie menu: Contact > Contactformulier)

Auto
Het NLR ligt aan de ringweg A10, afslag S107.
Klik hier voor een overzichtskaart.

Openbaar vervoer
Nabij het NLR stoppen bus 62 en 145 (Naaldwijkstraat).
Tram 2 stopt op 10 minuten loopafstand (Hoofddorpplein).
Metro 50 stopt op 10 minuten loopafstand (Henk Sneevlietweg).

 

Webdesign Martin