Nieuwsflits
Geplaatst: 14 december 2024
Bewegingsmechanisme van GRACE weer in gebruik bij NLR
GRACE (Generic Research Aircraft Cockpit Environment) was de onderzoeksvluchtsimulatie-faciliteit van het NLR in Amsterdam. GRACE was voorzien van een zes-graden-van-vrijheid-bewegingsmechanisme met elektromotoren, een modulaire cockpit en een uitzichtnabootsingssysteem met aanvankelijk een vier-kanaals Wide Angle Collimator (WAC) Display systeem (voor elke vlieger twee monitoren). Vanaf 2012 is het zichtsysteem gewijzigd naar een halfrond scherm met drie projectoren. De gebruiksperiode was 2005-2018.
Na buitengebruikstelling is GRACE eind 2018, op 8 mei 2019 op papier overgenomen door SBEN, in zijn geheel naar het Nederlands Transport Museum (NTM) te Nieuw Vennep gegaan, waar hij door een groep vrijwilligers opnieuw in gebruik is genomen (onder de naam Aviosim).
In 2023 is het bewegingsmechanisme van de simulator tot bijna ieders verbazing weer naar het NLR verhuisd. Niet naar Amsterdam, maar naar de vestiging te Marknesse. Hier is het systeem operationeel gemaakt door medewerkers van de Afdeling Structures Testing and Evaluation (AVTH). Op 13 november 2024 is dat gelukt, getuige het hier te bekijken filmpje.
Welkom
Welkom op de website van de Stichting Behoud Erfgoed NLR (SBEN)
(voorheen Stichting Historisch Museum NLR).
Koninklijke NLR - Het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum (NLR) is onder de naam Rijksstudiedienst voor de Luchtvaart (RSL) opgericht in 1919, in hetzelfde jaar als Fokker en de KLM. De RSL was van 1919 tot 1937 een rijksdienst. Op 31 mei 1937 werd de RSL omgevormd tot de Stichting Nationaal Luchtvaartlaboratorium (NLL). Op 13 april 1961 werd 'ruimtevaart' aan de naam toegevoegd en werd de naam: Stichting Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium (NLR). In september 2015 is de huidige naam ingevoerd. Per 5 april 2019 mag het centrum zich Koninklijke NLR noemen.
Museale Collectie
De collectie bestaat in grote lijnen uit:
- objecten, die zijn opgeslagen, of uitgeleend (zie hieronder);
**Nieuwe uitleenlocatie toegevoegd (per mei 2024): Rijksmuseum**
- documenten in het documentenarchief van deze website;
- beeldmateriaal in het beeldarchief van deze website, of in een aparte beeldbank.
De collectie is grotendeels afkomstig van het NLR, en voor een klein gedeelte uit particuliere bronnen en schenkingen van derden.
Voormalige expositie NLR Museum - zichtbaar op deze website
De Stichting Behoud Erfgoed NLR (SBEN) is opgericht op 27 juni 2000 als Stichting Historisch Museum NLR. Dit vond plaats 15 jaar nadat een aantal vrijwilligers, medewerkers en oud-medewerkers van het NLR, waren begonnen met het verzamelen van historische spullen en het inrichten van een kleinschalig museum in een gebouw op het NLR-terrein in Amsterdam.
Recent toegevoegd aan Beeldbank en Objecten Beheer
BEELDBANK |
OBJECTEN BEHEER SYSTEEM |
Normaal staat hier een contactformulier, maar door technische problemen moest dit mechanisme worden uitgezet. Daarom is de manier van contact tijdelijk wat anders.
Wilt u informatie, publicaties enz. aanvragen, schrijf dan a.u.b. een e-mail gericht aan info[at]erfgoednlr.nl.
Publicaties
De stichting is op verscheidene manieren bezig met het publiceren van informatie over de stichting en over het verleden van het NLR.
NLR |
Maand- en kwartaalverslagen Jaarverslagen Verhandelingen en verslagen Jubileumboeken |
Stichting |
Publicaties Nieuwsbrieven Jaarverslagen |
Overig |
Papers, notities e.d. |
Locatie NLR Amsterdam
U kunt na aanmelding per e-mail en acceptatie, op woensdag terecht in het documentenarchief.
U dient zich bij de receptie van het NLR te legitimeren, en U mag geen foto’s maken.
Anthony Fokkerweg 2, 1059 CM Amsterdam
Postbus 90502, 1006 BM Amsterdam
Tel. (+31) 88-5113888
E-mail: via het contactformulier (zie menu: Contact > Contactformulier)
Auto
Het NLR ligt aan de ringweg A10, afslag S107.
Klik hier voor een overzichtskaart.
Openbaar vervoer
Nabij het NLR stoppen bus 62 en 145 (Naaldwijkstraat).
Tram 2 stopt op 10 minuten loopafstand (Hoofddorpplein).
Metro 50 stopt op 10 minuten loopafstand (Henk Sneevlietweg).