"Onder de vleugels van Göttingen"
Het Nationaal Luchtvaartlaboratorium in de Tweede Wereldoorlog
door Bram Elsenaar (*)

Publicatie: 2020-01
ISBN/EAN: 978-94-6338-976-1
Uitgever: Uitgeverij ASPEKT, ondersteund door de Stichting Behoud Erfgoed NLR
Omvang: 336 pagina’s
Uitgevoerd: in full colour

In mei 1940 benaderde het Reichsluftfahrtministerium het Nationaal Luchtvaartlaboratorium NLL in Amsterdam om voor hun Duitse collega's van de Aerodynamische Versuchsanstalt AVA in Göttingen aerodynamisch onderzoek op het gebied van de luchtvaart te doen. De betrokken wetenschappers kenden elkaar door hun wetenschappelijk werk.

Het NLL stond daardoor voor de pijnlijke keuze: wel of niet meewerken met de bezetter. Men besloot tot het eerste zolang het werk maar "wetenschappelijk" was.

museumpub-2020-01Dit boek geeft een verrassend beeld van twee onderzoeksinstituten, AVA en NLL, in oorlogstijd. Zij gebruikten elkaar en hielden bewust informatie voor elkaar achter. Er werd gewerkt, naar later bleek, aan geavanceerde Duitse vliegtuigprojecten. Tegelijkertijd waren de commercieel directeur van het NLL en een aantal medewerkers actief in het verzet. En bereidde men zich voor op de wederopbouw na de oorlog.

Bestellen?
Deze publicatie (Museumpublicatie 2020-01) wordt uitgegeven door Uitgeverij ASPEKT, ondersteund door de Stichting Behoud Erfgoed NLR. Het boek is nu te bestellen bij de boekhandel voor een richtprijs van €25 (ISBN: 978-94-6338-976-1). Ook kan het besteld worden door €30 (inclusief verzendkosten) over te maken op rekening NL94 TRIO 0390 4637 95 t.n.v. A. Elsenaar met vermelding van NLL40-45, naam en bezorgadres en/of E-mail adres. Contact: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
-----
(*) Bram Elsenaar begon zijn loopbaan bij het NLR met onderzoek in dezelfde windtunnel die tijdens de oorlog zo belangrijk was geweest.

 

Webdesign Martin