Verslagen en Notities van het Nationaal Luchtvaart Laboratorium over de Tweede Wereldoorlog

Publicatie: 2012-2
ISBN/EAN: 978-90-79581-14-06
Uitgever: Stichting Historisch Museum NLR, Postbus 90502, 1006 BM Amsterdam
Omvang: 138 pagina’s
Inclusief: dvd met gedigitaliseerde film “NLL 1940-1945”
Uitgevoerd: in full colour

Bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog in mei 1940 was het Nationaal Luchtvaartlaboratorium (NLL) gevestigd op de Marinewerf in Amsterdam. Een nieuw gebouwencomplex voor het NLL aan de toenmalige Sloterweg, gelegen buiten de bebouwde kom van Amsterdam, was in aanbouw. Hoewel nog niet gereed was voor ingebruikname besloot de directie om veiligheidsredenen kort na 10 mei 1940 te verhuizen naar het nieuwe gebouwencomplex.

Het uitbreken van de oorlog betekende voor het NLL dat een groot aantal werkzaamheden moesten worden beëindigd. Al spoedig begon de Duitse bezetter zich te interesseren voor de mogelijkheden die het laboratorium voor hen te bieden had. Dat mondde uit in een flink aantal opdrachten van Duitse zijde, vooral op het gebied van windtunnelonderzoek.
Naast de Duitse opdrachten werden opdrachten uitgevoerd voor nationale opdrachtgevers en werd onderzoek gedaan op gebieden waar men voor mei 1940 gezien de hoge werkdruk niet aan was toegekomen.
De bronnen die in deze museumpublicatie zijn gebruikt vertellen over de werkzaamheden, maar ook over de vaak moeilijke omstandigheden waaraan directie en medewerkers waren blootgesteld. Met name tijdens de laatste oorlogsjaren was de situatie op het gebied van veiligheid van de medewerkers en de voedselvoorziening kritiek.

Het NLL is de Tweede Wereldoorlog betrekkelijk goed doorgekomen. Twee Joodse medewerkers zijn echter omgekomen in concentratiekampen.


Webdesign Martin